top of page

De Workshops

 

1. Dramatische Middeleeuwen door: Saskia Broertjes (dr)

Hoe zag een toneelstuk in de middeleeuwen eruit? Dit ga je niet alleen leren, maar ook ervaren. In korte tijd zet je een kort middeleeuws toneelstuk met alles erop en eraan op de planken. Hou je van toneel, maar sta je liever niet in de spotlights? Geen zorgen, er is ook talent nodig voor de kostuums en het decor.

 

2. Eten in de Middeleeuwen door: Yaël Tieleman (en) en Katherine Gardiner (fi)

Wat aten mensen in de middeleeuwen? Dat maakte nogal wat uit in wat voor familie je geboren was. De rijken hadden vlees, specerijen, groentes en fruit… Maar de armen hadden niet zo bijster veel. Op het land was je afhankelijk van het seizoen, het klimaat, de grootte van de familie, noem maar Op. En wat drink je als al het water eigenlijk ondrinkbaar is? We gaan zelf koken, op twee manieren en dan zal je zien hoeveel het uitmaakte of je in een landhuis of in een schuur geboren was.

 

3. Fresco’s Schilderen door: Egbert Heslinga (gs) en Matthijs Droog (gs)

Dit is een historische schilderworkshop over de middeleeuwen, waarin je wordt ondergedompeld in alle kleuren, geuren en brutaliteiten van de late middeleeuwen; beleef de dwaze maagden, religieuze zeloten en krankzinnige koningen en transformeer ze tot kunst.

 

4. Handschriften in de Middeleeuwen door: Ineke Leuning (nl) en Hanja Ooms (nl)

Leer over hoe handschriften in de middeleeuwen werden gemaakt en hoe, door wie en waar teksten vormgegeven werden, ga op excursie naar Catharijnenconvent in Utrecht en leer zelf een eerste bladzij van een zelfbedacht middeleeuws verhaal schrijven op “perkament” met echte kalligrafeerpennen en inclusief een kleurrijk initiaal!

 

5. Kastelen Ontwerpen door: Minke Muilwijk (nl) en Anna Smit (en)

De middeleeuwen was de tijd van de kastelen! Er waren vele ontwikkelen om kastelen steeds groter, beter en sterker te maken. Oefen binnen deze workshop met het bouwen van verschillende onderdelen van een kasteel, maar ontwerp je eigen kasteel en onderzoek wat voor familie erin zou kunnen wonen.

 

6. Kloosterleven door: Sandra Kleine (me) en Alice van Oord (nl)

De Middeleeuwse kloosters waren van grote betekenis voor de ontwikkeling van Nederland. Tijdens de workshop ontdek je hoe het Middeleeuwse (klooster)leven eruit zag. Drie dagen lang gaan we op bezoek bij musea, wandelen door de stad, op de fiets naar Aduard en verwerken alle informatie op een creatieve manier: we gaan bv. Middeleeuwse geneesmiddelen maken en gevonden informatie presenteren in een tentoonstelling.

 

7. King Arthur door: Frank van Broekhoven (en) en Agnes de Jong (gs)

Eerst gaan we de verhalen rond Koning Arthur en zijn Ridders van de Ronde Tafel bekijken, en het verhaal van de heilige graal. Vervolgens gaan we een bordspel en/of computerspel bedenken over de zoektocht naar de Heilige Graal.

 

8. Ridderspellen door: Frits Dijkstra (nl)

Ridders vochten op bijzondere wijze met elkaar.  Onderzoek deze methodes en maak vervolgens de benodigde wapens, kleding, etc. Creëer zo authentiek mogelijke spellen waarin deze verschillende manieren samenkomen. Deze demonstreer je aan het eind van de week als kleine optredens.

 

9. Strip à la Bayeux door: Geesje Berends (gs) en Annet Henssen (en)

Het tapijt van Bayeux vertelt in 70 meter de geschiedenis van een verovering. In deze workshop verzinnen jullie een eigen middeleeuws verhaal, maken hier een stripverhaal van en beelden vervolgens deze strip uit met stof en garen op de manier van het tapijt van Bayeux.

 

 

bottom of page